Programlamaya Giriş | Dersim php

21 Ekim 2014 Salı

Programlamaya Giriş

Bilindiği gibi internet üzerindeki statik web sayfaları ziyaretçinin interaktif olarak web sayfasını kullanmasına olanak vermemektedir. Bu yüzden etkileşimli web sayfaları oluşturmak için web programlama dilleri geliştirilmiş ve internet programcılığı yaygınlaşmıştır.
Ayrıca web programlama sayesinde HTML ile oluşturulabilecek bir web sayfası daha az zamanda ve daha az kod yazarak oluşturulabilmektedir. Örneğin 1’ den 100’ e kadar olan sayıları alt alta yazdırmak istesek HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili) ile 100 satır, PHP programlama dili ile 2 satır kod yazmamız yeterli olacaktır. PHP bizim yerimize 2 satırlık kodu yorumlayarak ortaya 100 satırlık HTML kodunu oluşturacaktır. Aradaki fark göz ardı edilemeyecek kadar çoktur.
Günümüzde PHP, ASP, Perl, CGI, Java gibi birçok programlama dili vardır. Programı yazan kişinin tercihine göre bunlardan herhangi biri seçilir. Bu diller sayesinde internet oyunlarından, ticari yazılımlara (e-ticaret) kadar çok çeşitli programlar yazılabilir.
Program oluşturabilmemiz için en az iki adet yazılıma ihtiyacımız vardır. Birincisi sayfalarımızın görüntülenmesini sağlayan web sunucusu, ikincisi ise hangi programlama dilinde kod yazıyorsak o kodları yorumlayabilecek yorumlayıcı.

Burada Apache web sunucusu ile PHP yorumlayıcı anlatılacaktır. Apache ve PHP birlikte yüksek performansla çalışır. Bu yüzden bu iki yazılım birbirinden ayrılmaz ikili olarak kabul edilir.

0 yorum

Yorum Gönder